Ändringar för 2020


Nu har vi spikat våra öppettider efter bästa förmåga i dessa tider,vi ger oss själva friheten att ändra om rekommendationerna skulle ändras från folkhälsoinstitutet, men kommer givetvis att kommunicera detta till er i så god tid som vi bara kan. Öppettiderna är Guidning 1100-1700 med sista insläppet i berget 1600 och restaurangen 1100- 1800. Vi hoppas verkligen att ni tar tillfället att upptäcka oss i sommar om ni inte tidigare besökt oss. Nyheten för i sommar är att vi kommer i år att låta er upptäcka anläggningen familjevis, vi placerar ut våra eminenta guider i berget och släpper ner i er i små grupper för att på så sätt hålla avståndet till varandra. Som en liten bonus så har vi ljudsatt flera av rummen för att göra er resa genom historien än mer spännande.

Priser för guidning: Vuxna 120 kr per person, ungdomar 11år till 16år 60 kr, Barn från 10 år och nedåt får besöka oss gratis.

OBS! Du behöver INTE boka innan!


Öppettiderna hittar du här!

 

Det som är nytt för i år är att vi har ställt om på grund av den rådande situationen med Covid 19 och istället för att gå ner i berget med guide på visning, så har vi istället placerat ut våra guider i berget och det ger er därmed möjligheten att utforska berget familje eller gruppvis i er egen takt. Detta betyder att vi inte längre har turer som startar varje halvtimme utan att vi släpper ner er i anläggningen under hela dagen med god marginal mellan grupperna.
Vi ber er att hålla avstånden till varandra och respektera de rekommendationer som vi har från folkhälsomyndigheten. Framför allt så ska vi alla ha en underbar sommar.
• 

Under sommar halvåret 15 juni-23 Augusti är Storåberget öppet 7 dagar i veckan mellan 1100-1700. • en tur nere i anläggningen tar ca 1,20 tim, under denna tid får man ta del av en resa som sträcker sig istiden och vårt världsarv till ännu en en på sätt och vis kall period d.v.s. det kalla kriget.

•vandringen börjar uppe på ytan vid de gigantiska 15,2 cm torndubbel pjäser(kanoner) som kröner bergets topp. Där tar man del av historien som föranledde bygget av de 89 kustartilleri som likt ett pärlband klädde den norrlänska kusten från Gävle i söder till Luleå i norr varav Hemsö fästning var den särklass största. Efter ca 20 minuter går man sedan ner 40 meter ner i urberget inga hjälmar eller overaller behövs då både klimat och standard är detsamma som när 340 soldater bodde och huserade där för inte mer än 25 år sedan. fotografering är inte bara tillåten utan uppmuntrad.

 • Nere i berget får man se inte bara hur man bodde och tillbringade sin fritid utan även kök, verkstäder, sjukhus, och stridslednings centraler mm som ett helt litet samhälle nere i berget på 5000 kvm.

• Turen går genom hela berget och avsluta direkt på den nybyggda restaurangens farstukvist. Har man av någon anledning problem att promenera de 300m tillbaks till parkeringen så finns minibuss på området som mer än gärna skjutsar besökarna. Detta måste bokas vid ankomst.

 • Anläggningen är mer eller mindre helt tillgänglighets anpassad och allt från rullstolar till barnvagnar mm tar sig fram utan problem, samtliga fordon av detta slag finns att låna på anläggningen.